Ще има ли нови граждански войни в Мозамбик

След откриване на находища от природен газ в източноафриканската страна Мозамбик, самата тя се изправи на прага на гражданска война. Поредица от сблъсъци избухнаха между правителство и бунтовници, а след, като в страната бе превзето и седалището на един от лидерите на партийна групировка, то нещата излязоха извън контрол. Самият Афонсу Длаками от партия РЕНАМО потърси убежище в планините.

По изказване от страна на правителството са взети твърди и навременни действия срещу нападението на армейски пост. След влошаване на ситуацията, бяха затворени учебни заведения, разположени в зоната на конфликт, а местните хора останаха обзети от страх.

Историята на източноафриканската страна разказва как през 1975 г, след разпада на последната колониална страна Португалия, Мозамбик бива превзет от гражданска война. Африканската държава попада в съветската зона на СССР и взема участие в подкрепа на местни националноосвободителни движения. През 1962 г. се сформира „Фронт за освобождение на Мозамбик“ и неговата дейност продължава цели 16 години, през които той води война срещу националната съпротива, известна под името РЕНАМО. В 1992 г. двете сили сключват примирие. РЕНАМО става политическа партия, с 50 гласа в парламента от всички 250.

В наши дни партията не контролира никой град в страната, а за неин лидер Длаками, решава да изостри обстановката. Всичко това се случва 1-н месец преди местни и 1-а година преди общи за страната Мозамбик избори.

Като цяло Мозамбик е сред бедните държави в Африка. Данни и проучвания сочат, че 54 от сто жителите на територията й, оцеляват с 1-н долар на ден. И докато 80 % от населението в трудоспособна възраст, са необразовани и неграмотни, то смъртността пада на 50 години. През изминалите години, страната показва все по-впечатляващи икономически постижения. Примамливи за инвеститорите са природни изкопаеми по територията й.

Най-силно се усеща разцвета на Мозамбик през 2011 г., когато в северните райони са открити зони богати на природен газ. Това обещава добра участ за Мозамбик и я нарежда сред производителите на тази суровина. Африканската държава в богата още на въглищни находища, петрол, злато, боксити, желязна руда.

Според статистически данни през 2020 година БВП на държавата Мозамбик ще бележи завидни места и ще се равнява на 15 на 100.

Добрите резултати в развитието на страната Мозамбик се дължат не само на природните ресурси, с които тя разполага, но и на успехи в селскостопанският сектор, транспорт и комуникации, производство, търговия, финансови услуги.

Според експертите въпреки бойкотите и все още бунтовническата нагласа в ситуациите на Мозамбик, това едва ли ще доведе до нова гражданска война.