Наблюдения по време на изборите в Мозамбик

Президентски и парламентарните избори в Мозамбик, проведени на 28 октомври, според източници на място и по отношение на организация всичко е протекло нормално. Изминалите неотдавна избори са били съпроводени от опашки пред избирателните секции и дори на места са липсвали съоръжения, но това по никакъв начин не е нарушило изборният ден.

Дни преди самите избори в Мозамбик, се срещат депутати и кандидата за президент на страната. В срещата участват и наблюдатели от други организации. Като цяло предизборната кампания е протекла мирно и без никакви нарушения, твърдеят очевидци изпратени на мястото. В това число дори наблюденията на медиите са били в положителна светлина. Милиони граждани от Мозамбик стигнаха до избирателните секции и в резултат от дисциплинирано и мирно поведение, са изчакали на дългите опашки, своя ред.

Както винаги в деня след изборите не липсваха и отрицателни нагласи и коментари. Отново според очевидци в някои избирателни секции са засечени пропуски по време на целия процес в изборния ден. Всичко това се обяснява с лекото объркване и липса на прозрачност, които се дължат изцяло на неотдавнашната промяна в закона.

Малко по-късно, в началото на ноември месец се очакваха и резултатите от Комисията по развитие в Парламента, представени по време на заседание.